Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Αδυνάτισμα: Γυναίκες VS Άνδρες




«Απλά δεν είναι δίκαιο, γιατί οι άντρες αδυνατίζουν πιο εύκολα από τις γυναίκες;» Αυτήν και παρόμοιες διατυπώσεις ακούμε συχνά σε συζητήσεις γυναικών που παραπονιούνται ότι αρκεί απλώς να… κοιτάξουν ένα λαχταριστό επιδόρπιο για να δουν το λίπος να συσσωρεύεται στους γλουτούς και τους μηρούς τους ενώ ένας άνδρας, μόλις περιορίσει λίγο τις μερίδες που καταναλώνει, βλέπει αμέσως τη ζυγαριά να πέφτει. Είναι όμως γεγονός πως οι άνδρες χάνουν βάρος πιο γρήγορα από τις γυναίκες ή είναι απλά ακόμη μύθος; Πάμε να δούμε μαζί τις βασικές διαφορές των δύο φύλων στον πόλεμο για την απώλεια βάρους.

Μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των φύλων βρίσκεται στις προτιμήσεις των τροφών που καταναλώνουν αφού, σύμφωνα με την γνωστή αμερικανίδα διατροφολόγο Katherine Tallmadge, RD: «Οι άνδρες αγαπούν το κρέας ενώ οι γυναίκες τους υδατάνθρακες. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι το είδος τροφής υπερτερεί σε σχέση με το άλλο. Εξατομικεύω τα προγράμματα διατροφής έτσι ώστε να μπορούν, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες, να απολαμβάνουν τις προτιμήσεις τους για υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες, εφόσον επιλέγουν την υγιεινή διατροφή», τονίζει η ίδια και προσθέτει ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι αρκετά ενημερωμένες για τις τροφές και τις θερμίδες ενώ οι άνδρες δεν σκέφτονται πολύ τη διατροφή τους.

 Είναι ωστόσο γεγονός πως οι άντρες, από τη φύση τους, μπορούν να χάσουν τα περιττά κιλά πιο εύκολα, λόγω της κατασκευής του σώματός τους. Στην πραγματικότητα, έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα από τις γυναίκες, λόγω της τεστοστερόνης. Έτσι, είναι γενετικά κατασκευασμένοι για να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό μυών και λιγότερο λίπος, κάτι που λειτουργεί υπέρ τους και τους επιτρέπει να διατηρούνται σε φόρμα ενώ καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες. 

Όμως με λίγη δουλειά παραπάνω, οι γυναίκες μπορούν να εξισορροπήσουν κάπως την «αδικία» της φύσης. Για να χτίσουν μυϊκή μάζα και να βάλουν μπρος το μεταβολισμό τους, καλό είναι οι κύριες να συνδυάζουν την ήπια αεροβική άσκηση με βάρη και pilates. Εφαρμόζοντας έναν τακτικό πρόγραμμα, 3 φορές την εβδομάδα, θα αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, θα μειώσετε τα αποθέματα λίπους και θα απαλλαγείτε από τα λίγα ή πολλά περιττά κιλά που σας βασανίζουν. Επιπλέον η απώλεια βάρους και η ενδυνάμωση των μυών δυναμώνει τα οστά και συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης – μιας γυναικείας κυρίως ασθένειας. Και, φυσικά, δε χρειάζεται να αναφέρουμε ότι το σώμα σας θα δείχνει πιο αδύνατο και σφριγηλό ακόμη κι αν έχετε χάσει ελάχιστα κιλά. 

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στην υπερίσχυση των αντρών σε αυτόν τον τομέα είναι ότι αποφεύγουν τις δίαιτες και τις συνεχείς αυξομειώσεις βάρους. Ο μεταβολισμός πλήττεται από τις εξαντλητικές και επαναλαμβανόμενες δίαιτες που επιλέγουν οι γυναίκες. 

Υπάρχει ωστόσο μια φυσική τάση που φαίνεται να λειτουργεί υπέρ των γυναικών. Όταν οι άνδρες αποθηκεύουν λίπος, τις περισσότερες φορές αυτό εγκαθίσταται στην περιοχή γύρω από τη μέση και την κοιλιά, ενώ το περιττό βάρος των γυναικών τείνει να συσσωρεύεται στο κάτω μέρος του σώματος και τη μέση. Όπως αποδεικνύεται από τους ειδικούς, ένα σώμα σε σχήμα «αχλαδιού» φαίνεται να υπερτερεί σε σχέση με το «μήλο», όσον αφορά στην υγεία. Και αυτό γιατί, όσοι άνθρωποι τείνουν να έχουν επιπλέον λίπος γύρω από τη μέση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από αυτούς που συσσωρεύουν λίπος στους γλουτούς και τους μηρούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου