Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Νόστιμα και υγιεινά σνακ για την παραλία!




Hot dog, ντόνατς, club sandwich με τηγανητές πατάτες, αναψυκτικά, παγωτά… Αυτά είναι τα δημοφιλέστατα σνακ της παραλίας που όμως μας φορτώνουν με επιπλέον θερμίδες και λίπος ενώ «σαμποτάρουν», χωρίς να το καταλάβουμε, την επίπονη προσπάθεια που κάναμε να για να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, πριν φορέσουμε το μαγιό μας. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγουμε τέτοιους είδους λιπαρές και αλμυρές τροφές και να τα αντικαταστήσουμε με ελαφριά και υγιεινά μικρογράμματα. Οι επιλογές σε νόστιμα και οικονομικά σνακ που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την πείνα σας στην παραλία και ταυτόχρονα να προσφέρετε στο σώμα σας ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, είναι πολλές:
  • Τα φρούτα του καλοκαιριού αποτελούν το ιδανικό υγιεινό σνακ για την παραλία, αφού προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό, ενυδατώνουν το σώμα ενώ ταυτόχρονα σας βοηθούν να διατηρείτε το βάρος σας ή και να κάψετε το περιττό λίπος (http://hypoxigreece.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html ). Έξαλλου τι πιο εύκολο από το να πλύνετε μερικά φρέσκα ροδάκινα, βερίκοκα ή κεράσια και να πάρετε μαζί σας στη θάλασσα;
  • Οι ανάλατοι, ωμοί ξηροί καρποί και τα ξερά φρούτα όπως δαμάσκηνα, μούρα και βερίκοκα είναι επίσης μια πολύ καλή και θρεπτική πρόταση. Μια ωραία ιδέα είναι να ανακατέψετε τους αγαπημένους σας ξηρούς καρπούς με φρούτα και δημητριακά και να δημιουργήσετε μερίδες σε μικρά πλαστικά σακουλάκια έτσι ώστε να ελέγχετε και τις ποσότητες που καταναλώνετε.
  • Μια νόστιμη επιλογή που καλύπτει ταυτόχρονα και την ανάγκη για κάτι γλυκό είναι οι μπάρες δημητριακών και τα μπισκότα ολικής άλεσης ή τύπου digestive. Κουλούρι ολικής, σταφιδόψωμο, ελαιόψωμο ή κριτσίνια πολύσπορα, είναι επίσης πολύ καλές εναλλακτικές για όσους επιλέξουν να πάρουν κάτι από έναν κοντινό φούρνο.
  • Αν θέλετε ένα πιο χορταστικό γεύμα και διαθέτετε φορητό ψυγειάκι, μπορείτε να ετοιμάσετε σάντουιτς σε ψωμάκι ολικής ή αραβική πίτα με κασέρι και γαλοπούλα, τυρί φέτα, τόνο ή αυγό και να προσθέσετε ντομάτα ή μαρούλι. Σε περίπτωση που δεν έχετε τη δυνατότητα να διατηρήσετε στη σωστή θερμοκρασία το σάντουιτς σας, καλύτερα να το αποφύγετε καθώς τα αλλαντικά, το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά αλλοιώνονται εύκολα από τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Σε περίπτωση που επιλέξετε να φάτε κάτι από το beach bar ή το αναψυκτήριο της παραλίας, μπορείτε να δοκιμάστε μια δροσιστική φρουτοσαλάτα με γιαούρτι, smoothies φρούτων ή ένα τοστ με γαλοπούλα και κασέρι. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα τρόφιμα όπως ντόνατς, λουκουμάδες ή σάντουιτς, που πουλάνε οι πλανόδιοι μικροπωλητές στις περισσότερες παράλιες καθώς τα προϊόντα αυτά παραμένουν για πολλές ώρες εκτιθέμενα στον ήλιο, συχνά δε συντηρούνται σωστά και ενδέχεται να αλλοιωθούν.

Όποια από τα παραπάνω υγιεινά σνακ και να προτιμήσετε στις επόμενες καλοκαιρινές σας εξορμήσεις, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό! Ο κίνδυνος αφυδάτωσης (πρώτα σημάδια: πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, κόπωση, ζάλη, τάση για λιποθυμία) είναι αυξημένος στην παραλία και απαιτείται καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Αποφεύγετε λοιπόν το αλκοόλ και τα αλμυρά σνακ, τα οποία εντείνουν την αφυδάτωση και πίνετε άφθονο νερό που είναι άλλωστε ένας από τους καλύτερους λιποδιαλύτες!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου