Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Καρπούζι: ο «βασιλιάς του καλοκαιριού»… σας αδυνατίζει!


Έχει ελάχιστες θερμίδες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, δεν έχει καθόλου λίπος ενώ μας δροσίζει, μας ξεδιψά και μας χαρίζει ενέργεια. Δικαιωματικά λοιπόν το καρπούζι κερδίζει τον τίτλο του «βασιλιά του καλοκαιριού» αφού είναι ένα πολύ θρεπτικό και νόστιμο φρούτο, ιδανικό για όσους προσέχουν τη διατροφή και τη σιλουέτα τους, αφού:

Βοηθάει στο αδυνάτισμα
Έχει επικρατήσει ο μύθος ότι το καρπούζι περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και συχνά καταναλώνεται με επιφυλακτικότητα από όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος. Όμως τα φαινόμενα απατούν. Τα σάκχαρα που περιέχει είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα που βρίσκουμε σε άλλα φρούτα, όπως πχ το μήλο, και οι θερμίδες του είναι πολύ λιγότερες απ’ όσο φαντάζεστε: ένα φλιτζάνι καρπούζι (154γρ) μας δίνει μόλις 46 θερμίδες! Επίσης, δεν έχει καθόλου λίπος ή χοληστερίνη ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, καθιστώντας το ιδανική επιλογή όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

Ενυδατώνει και χαρίζει ενέργεια
Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό αγγίζει το 90%, έτσι προσφέρει στον οργανισμό μας την ενυδάτωση που χρειάζεται και τον βοήθα να αναπληρώσει τα υγρά που χάνει καθημερινά λόγω αυξημένης εφίδρωσης ή σωματικής άσκησης. Και η σωστή ενυδάτωση εκτός από τον οργανισμό, κάνει καλό και στην επιδερμίδα μας.
 Μια φέτα καρπούζι αποτελεί ένα πολύ καλό σνακ και για την παραλία αφού, όπως είπαμε, εκτός από την ενυδάτωση χαρίζει και ενέργεια. Προτιμήστε το ως εναλλακτική για τα ενεργειακά ποτά, αν νιώσετε την ενέργεια σας να σάς εγκαταλείπει ενώ βρίσκεστε κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Οι βιταμίνες Β που περιέχει το καρπούζι συμμετέχουν στις διαδικασίες που δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια ενώ το μαγνήσιο και το κάλιο συμβάλλουν, μεταξύ άλλων, στη σωστή λειτουργία του μυϊκού συστήματος και το μεταβολισμό παραγωγής ενέργειας.

Περιέχει αντιοξειδωτικά
Το καρπούζι ή αλλιώς υδροπέπων περιέχει μερικά από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φύση. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C , πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο), η οποία έχει τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Επίσης, περιέχει λουτεΐνη και το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Τα αντιοξειδωτικά «καθαρίζουν» τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες, μας προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου, αλλά και άλλες παθήσεις ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα, χάρη στην ικανότητά τους να βελτιώνουν το μεταβολισμό των υδατανθράκων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου