Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Το παγωτό καιεί το λίπος!





Οι υπέροχες γεύσεις, η βελούδινη ύφη και αίσθηση δροσιάς που προσφέρει το παγωτό, το καθιστούν ακαταμάχητο πειρασμό για μικρούς και μεγάλους, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που ο υδράργυρος ανεβαίνει στα ύψη. Όμως, η αγαπημένη λιχουδιά του καλοκαιριού συχνά αποφεύγεται από εκείνους που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή προσέχουν τη διατροφή τους, καθώς θεωρείται ότι περιέχει πολλά λιπαρά και θερμίδες και συνεπώς δε βοήθα στο αδυνάτισμα. Σύμφωνα όμως με νέες έρευνες, η σύνθεση του παγωτού μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος πιο γρήγορα ακόμη και σε σύγκριση με την πλήρη απουσία λίπους από τη διατροφή σας, όταν φυσικά το παγωτό καταναλώνεται με μετρό και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Έξαλλου ως γαλακτοκομικό προϊόν, το παγωτό διαθέτει αυτούσια όλα τα χαρακτηριστικά της σύστασης του γάλακτος ενώ περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών μεταξύ των οποίων πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λιποδιαλυτές και υδατοδιαλυτές βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμμάρια παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140. Και μην ξεχνάτε ότι το ασβέστιο συμβάλλει στη διάσπαση του λίπους ενώ μπορεί να αποτρέψει ακόμη και τη συσσώρευσή του (http://hypoxigreece.blogspot.gr/2012/04/5-super.html ).

Το παγωτό, επιπλέον, δεν έχει πολλά συντηρητικά ,όπως λανθασμένα επικρατεί, αφού το γάλα υφίσταται τη διαδικασία της παστερίωσης που καταστρέφει τους παθογόνους μικροοργανισμούς, και κατόπιν φυλάσσεται σε συνθήκες κατάψυξης.

Έτσι, οι μύθοι που περιβάλλουν το παγωτό, όπως το ότι περιέχει παρά πολλά λιπαρά και είναι παχυντικό, καταρρίπτονται από τους ειδικούς, καθιστώντας το ένα ιδανικό επιδόρπιο για όσους προσέχουν τη διατροφή τους και θέλουν να καλύψουν την ανάγκη τους για κάτι γλυκό. Αν σκεφθεί κανείς τα 100 γραμμάρια παγωτό αποδίδουν από 75 έως 240 θερμίδες, ανάλογα με τον τύπο, ενώ τα 100 σοκολάτα γάλακτος 600 θερμίδες και ένα παστέλι 580, μπορεί εύκολα να καταλάβει ότι είναι ένα σχετικά ελαφρύ και υγιεινό επιδόρπιο. Όσο πιο απλό είναι το παγωτό τόσο λιγότερες θερμίδες περιέχει. Προτιμούμε, λοιπόν, τις γρανίτες (180 θερμίδες /ποτήρι), τα σορμπέ (110 θερμίδες/100 γρ) και το απλό παγωτό βανίλια (179 θερμίδες (100 γρ). Φυσικά τα πράγματα αλλάζουν αν προσθέσουμε επικάλυψη σοκολάτας, σιρόπι, μπισκότα ή ξηρούς καρπούς στο παγωτό μας καθώς αυξάνονται σημαντικά οι θερμίδες και ο γλυκαιμικός δείκτης του προϊόντος που τελικά καταναλώνουμε.

Μπορείτε επομένως άφοβα να καταναλώνετε το αγαπημένο σας καλοκαιρινό γλύκισμα ακόμη και αν προσέχετε τη διατροφή σας, αρκεί να υπάρχει μέτρο στην ποσότητα, τη συχνότητα αλλά και το είδος παγωτού. Προσοχή όμως, το παγωτό είναι ένα ευπαθές τρόφιμο και αν λιώσει και στη συνέχεια ψυχθεί εκ νέου, όχι μόνο επιφέρει αλλοιώσεις στη γεύση του, αλλά και ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης. Καλό είναι συνεπώς να αποφεύγετε τα παγωτά που φαίνεται να έχουν περίεργη ύφη, γεύση ή οσμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου