Το οξυγόνο που αναπνέουμε από τους πνεύμονες περνά στο αίμα και από εκεί σε κάθε κύτταρο, από όπου επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας. Δυστυχώς όμως, αυτή η φυσική διαδικασία δημιουργεί και υπολείμματα, τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά ασταθή μόρια που είτε βρίσκονται στον οργανισμό λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως ο καπνός του τσιγάρου, το αλκοόλ, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, είτε δημιουργούνται φυσικά από κάποιες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκληθούν και από την κατανάλωση βλαβερών τροφών όπως τυποποιημένα προϊόντα ή τηγανητά. Οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητα στοιχεία σε όλους τους ζώντες οργανισμούς, γιατί δημιουργούν ένα φράγμα προστασίας ενάντια στην εισβολή βλαβερών μικροοργανισμών και εξωτερικών ουσιών και επομένως, είναι μέρος του φυσικού αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Όταν, όμως, το επίπεδό τους αυξάνεται πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, σταματούν να είναι χρήσιμες και γίνονται επικίνδυνες. Μπορούν να αλλοιώσουν το DNA των κυττάρων και των ιστών, να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος και να ευνοήσουν την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης, διαβήτη, καρδιοκυκλοφορικών διαταραχών και παχυσαρκίας.
Για να καταπολεμηθεί η δράση των ελευθέρων ριζών, εκτός από ένα ισορροπημένο τρόπο ζωής, χρειάζεται και πρόσληψη ορισμένων πολύτιμων ουσιών που ονομάζονται αντιοξειδωτικά. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Α,το β-καροτένιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, δεσμεύουν και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Σημαντικά αντιοξειδωτικά είναι και οι φυτικές χρωστικές ουσίες (όπως οι πολυφαινόλες, οι βιοφλαβόνες και η λουτεΐνη) και τα μικροθρεπτικά (όπως το συνένζυμο Q10, το σελήνιο, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος). Πολλά αντιοξειδωτικά παράγονται απευθείας από τον οργανισμό (ένζυμα) ή πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής, π.χ. βιταμίνη C (υπάρχει σε ακτινίδια, φράουλες, εσπεριδοειδή, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, πιπεριές, ντομάτες, αγκινάρες, λάχανο, μαϊντανό κλπ), βιταμίνη E (υπάρχει σε αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους, ηλιέλαιο, ελαιόλαδο, συκώτι, αυγά, βούτυρο, όσπρια, μπρόκολο, αβοκάντο, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά με πράσινα φύλλα κλπ), β-καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α (υπάρχει σε καρότα, σπανάκι, πορτοκάλια, μανταρίνια, πιπεριές, βερίκοκα κλπ), μεταλλικά άλατα (υπάρχουν σε φρούτα, λαχανικά, μαγιά μπύρας). Ο κανόνας γενικά είναι ότι όσο πιο έντονα και σκούρα χρωματισμένο είναι το φρούτο ή το λαχανικό (εσωτερικά και εξωτερικά), τόσο πιο έντονη η ευεργετική του δράση.
Η μαύρη σοκολάτα έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, η ανάμειξή της όμως με γάλα καταστρέφει την ευεργετική της δράση.
Το μέλι βρίσκεται και αυτό μέσα στον κατάλογο των αντιοξειδωτικών τροφών, όσο πιο σκούρο είναι το μέλι τόσο πιο ισχυρή είναι η ευεργετική του δράση.
Όσον αφορά τα ποτά, οι καλύτεροι σύμμαχοι είναι το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί, πλούσια σε πολυφαινόλες, φλαβονοειδή και τανίνες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Συνεπώς, η θωράκιση του οργανισμού ενάντια στις βλαβερές ουσίες βασίζεται στην ισορροπημένη διατροφή. Μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και όσπρια εγγυάται την επαρκή πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Καπνιστές, άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και άτομα που δουλεύουν σε βιομηχανίες με χημικά προϊόντα χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών. Αυξήστε λοιπόν την κατανάλωση των αντιοξειδωτικών τροφών, μειώστε το τσιγάρο, το αλκοόλ και την “τεμπελιά”, βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας για να φαίνεστε και να αισθάνεστε καλύτερα, και για να αποκτήσετε πιο αδύνατο, όμορφο και κυρίως πιο γερό σώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου