Smart Tip: Δοκίμασε ψητές πατάτες (στο grill ή στο φούρνο), κομμένες σε ροδέλες με λίγο ελαιόλαδο και μυρωδικά ή βραστή πατατοσαλατα με ωμό ελαιόλαδο, λεμόνι, μαϊντανό και πολύχρωμες πιπεριές.
Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012
Πατάτα: Δάγκωσε άφοβα το «μήλο της Γης»!
Μια «αμαρτωλή» τροφή που σίγουρα δε συμπεριλαμβάνεται σε ένα κλασικό πρόγραμμα υγιεινής διατροφής είναι η αγαπημένη σε όλους μας πατάτα (ή γεώμηλο), η κατανάλωση της οποίας έχει συνδεθεί με την κακή διατροφή, τη συσσώρευση λίπους αλλά και την αύξηση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έρχεται να απενοχοποιήσει το δημοφιλές λαχανικό, αφού οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η κατανάλωση πατάτας δεν προκαλεί αλλαγές στο σωματικό βάρος ή στα επίπεδα της γλυκόζης και των λιπιδίων του αίματος, αντίθετα συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης έως και 4,3%! Επιπλέον, οι πατάτες αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών, συγκριτικά με τις θερμίδες που περιέχουν, αφού είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, ευεργετικά φυτοχημικά, κάλιο, σίδηρο, χαλκό αλλά και βιταμίνες όπως η Β6. Μια ψητή πατάτα προσφέρει περίπου το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε βιταμίνη B6, μια ουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη και χαρίζει κυτταρική ανανέωση, υγιές νευρικό σύστημα, ισορροπημένη διάθεση και λιγότερο στρες. Τα κακά νέα είναι ότι όλα αυτά δεν ισχύουν για όσους λατρεύουν τις τηγανιτές πατάτες και τα chips καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος καταστρέφουν τα περισσότερα ευεργετικά συστατικά, διατηρώντας κυρίως το άμυλο και το λίπος. Τα καλά νέα είναι ότι μια μέτρια πατάτα έχει μόνο 110 θερμίδες και αν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να είναι εξίσου χορταστική και νόστιμη!
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου