Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Η Συνταγή της Εβδομάδας!

Από τα απλά του αγρού, μέχρι και τις σπάνιες τρούφες, τα μανιτάρια αποτελούν μια ομάδα τροφίμων με εξαιρετικές διατροφικές ιδιότητες και μεγάλη θρεπτική αξία και δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς θεωρούνταν ελιξίριο μακροζωίας. Tα μανιτάρια έχουν πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη, μηδενική χοληστερόλη και ελάχιστες θέμιδες που δεν ξεπερνούν τις 40 για τα 100 γραμμάρια! Επιπλέον, δεν έχουν σχεδόν καθόλου νάτριο ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες τύπου Β και μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ουσίες που περιέχονται σε διαφορά είδη μανιταριών ενισχύουν την άμυνα του ανθρωπίνου οργανισμού, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ παράλληλα έχουν αναζωογονητική δράση και αποτελούν ιδανική τροφή για την απώλεια βάρους. Το ευχάριστο είναι ότι εκτός τις πολλές ευεργετικές ιδιότητές τους, τα μανιτάρια είναι μία πολύ νόστιμη τροφή που «βγαίνει» σε πολλές ποικιλίες και μπορούν να ενταχθούν εύκολα στο καθημερινό τραπέζι, αφού υπάρχουν δεκάδες τρόποι για να τα μαγειρέψει κανείς. Σήμερα προτείνουμε μια θρεπτική, νόστιμη και ελαφριά μανιταρόσουπα βελουτέ που φτιάχνεται μόνο με φρέσκα λαχανικά, χωρίς κρέμα γάλακτος ή φορντ φλάουρ. Ιδανική συνταγή για όσους νηστεύουν ή έχουν ξεκινήσει την καθιερωμένη διατροφή, εν όψει καλοκαιριού. Δοκιμάστε την!

Τα υλικά μας (για 4 - 6 άτομα)

500 γρ μανιτάρια, κατά προτίμηση portobello (αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε agaricus, δηλαδή, τα απλά τα άσπρα!)

5 μέτριες πατάτες

2 μεγάλα καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

4 - 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών

Μισό ματσάκι μαϊντανό

Λίγο φρέσκο ή ξερό θυμάρι

Αλάτι – πιπέρι

Πως το φτιαχτούμε: Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, τα καρότα και τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο μαζί με τα λαχανικά μας. Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το ζωμό και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι και αφήνουμε τη σούπα μας να σιγοβράσει για 30 - 40 λεπτά. Στη συνέχεια πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ μέχρι να γίνει ομοιογενές, το αφήνουμε να βράσει για αλλά 10 - 15 λεπτά και προσθέτουμε το μαϊντανό και το θυμάρι. Καλή όρεξη!

Smart tip: Για να σερβίρουμε βάζουμε σε κάθε πιάτο από ένα παξιμάδι λαδιού, ρίχνουμε πάνω την καυτή σούπα και γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ή θυμάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου