Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η συνταγή της εβδομάδας!

Υπάρχουν ορισμένες παρεξηγημένες τροφές που στην πραγματικότητα είναι πιο υγιεινές απ΄ ότι νομίζουμε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να λείπουν από τη διατροφή μας, αρκεί να καταναλώνονται σωστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το σκούρο κρέας των πουλερικών που έχει αποκτήσει κακή φήμη, θεωρείται παχυντικό σε σχέση με το λευκό ενώ, κατά καιρούς, έχει ενοχοποιηθεί και για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Εκείνο όμως που πρέπει να αποφεύγουμε είναι η περίφημη πέτσα αφού, στην πραγματικότητα, το σκούρο κρέας των πουλερικών είναι πλούσιο σε ευεργετικά μονοακόρεστα λιπαρά και αποτελεί καλύτερη πηγή σιδήρου και ψευδαργύρου απ’ το λευκό. Επιπλέον, το μπούτι κοτόπουλο, για παράδειγμα, είναι πιο οικονομικό (και για τους περισσότερους πιο νόστιμο!) από το φιλέτο και αποτελεί, μια έξυπνη και υγιεινή επιλογή, την οποία μπορείτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο μενού σας. Ξεκινήστε αυτή την εβδομάδα, φτιάχνοντας τραγανά μπουτάκια κοτόπουλου με σκόρδο, τζίντζερ και σόγια σως!

Τα υλικά μας (για 4 - 5 άτομα)

1 κιλό μπούτι κοτόπουλο χωρίς κόκκαλο με την πέτσα (προς το παρόν!)

• 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι, κόκκινο κατά προτίμηση

• 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο

• 2 κουταλιές της σούπας αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο τζίντζερ

• 1/4 φλιτζανιού σόγια σως

• 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι

• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

• Λίγο ελαιόλαδο για το grill.

Πως το φτιάχνουμε: Αναμειγνύουμε το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ και τα υπόλοιπα υλικά και τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη πλαστική σακούλα τροφίμων με αεροστεγές άνοιγμα. Σφραγίζουμε τη σακούλα, ανακινούμε για να αναμειχθεί καλά το κοτόπουλο με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα ή και για όλη τη νύχτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο ή το grill σε μέτρια φωτιά και λαδώνουμε λίγο τη σχάρα. Ψήνουμε το κοτόπουλο για περίπου 5 - 6 λεπτά απ΄ τη μία πλευρά και το γυρίζουμε για να ψηθεί κι από την άλλη, για άλλο τόσο. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί 5 λεπτά, αφαιρούμε την πέτσα πριν σερβίρουμε και…καλή όρεξη!

P.S: Για να συνοδεύεσετε το κοτόπουλο, προτιμήστε μια σαλάτα με πράσινα λαχανικά ή φρέσκα μανιτάρια στη σχάρα με λίγο αλάτι και θυμάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου