Συμφώνα με τους ειδικούς, μια διατροφή που βασίζεται στο κρέας και τα ζωικά λιπαρά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, μειώνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής, ενώ αντίθετα, η αποφυγή ζωικών λιπαρών μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, στη βελτίωση των συνηθειών του εντέρου, στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, το σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης ενώ τα θαλασσινά και οι καρποί είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6 με γνωστές αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.
Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν είναι αποκλειστικά φυτοφάγο ζώο, μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο που περιέχουν τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που βρίσκουμε στο κρέας, τα αβγά και τα ψάρια. Για να τα αντικαταστήσετε, προτιμήστε να συνδυάζετε μεταξύ τους όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και θαλασσινά αφού έτσι αποκτούν ανώτερη βιολογική αξία ενώ όταν καταναλώνονται μαζί με μία καλή πηγή βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, βύσσινο, πιπεριές κτλ) αυξάνουν και την πρόσληψη σιδήρου. Συνοψίζοντας, όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να δράσει ευεργετικά και αποτοξινωτικά για τον οργανισμό όμως, όταν ακολουθείται κατ΄ επανάληψη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τη συμβουλή ειδικού, καθώς ο οργανισμός στερείται ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου