Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Tα 10 λάθη που κάνουμε στο αδυνάτισμα

Αν κάνετε τα πάντα για να χάσετε κιλά κι όμως δε βλέπετε αποτελέσματα στη ζυγαριά σας ή απλά ξαναπαίρνετε γρήγορα όσο βάρος χάσατε με κόπο, τότε μάλλον ήρθε η ώρα ξαναμελετήσετε τη στρατηγική σας. Δείτε ποια είναι τα βασικότερα λάθη που κάνουμε όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε και πώς θα τα αποφύγετε:

1. Εξαντλείτε την αυστηρότητα σας

Η σωστή διατροφή δεν είναι ζουρλομανδύας! Οι περισσότεροι άνθρωποι πετυχαίνουν το στόχο τους, αν τηρούν τους κανόνες που έθεσαν στο 90% του συνολικού χρόνου. Έτσι, για παράδειγμα, μπορείτε να τηρείτε ευλαβικά το διατροφικό σας πρόγραμμα στο 90% της διάρκειας μιας εβδομάδας και να χρησιμοποιείτε το υπόλοιπο 10% για ειδικές περιστάσεις όπως ένα «αναπόφευκτο» ποτό ή δείπνο με φίλους που σας παρασύρουν σε «απαγορευμένες» νοστιμιές.

2. Επιλέγετε εξαντλητικές δίαιτες (crash diets)

Όταν προσπαθούμε να χάσουμε κιλά το φαγητό από πηγή επιβίωσης και απόλαυσης, μετατρέπεται στον απόλυτο εχθρό. Ωστόσο, oι λεγόμενες δίαιτες yo-yo, όπου οι διακυμάνσεις βάρους διαδέχονται η μία την άλλη, είναι ιδιαιτέρα επιβλαβείς για την υγεία. Και αυτό γιατί όταν μειώνετε ξαφνικά την πρόσληψη τροφής, το σώμα σας, επειδή είναι σχεδιασμένο να επιβιώνει, επιβραδύνει το μεταβολικό ρυθμό για να «κάνει οικονομία» και να αποθηκεύσει την ενέργεια με πιο αποδοτικό τρόπο. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι κάνουν δίαιτα, έχουν την τάση να ζητάνε απεγνωσμένα τροφές που δίνουν γρήγορη ώθηση στα επίπεδα της ενέργειας, όπως είναι η σοκολάτα,. Αυτός είναι επίσης, ο λόγος που η απώλεια βάρους μειώνεται δραματικά μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες.

3. Δεν τρώτε αρκετές πρωτεΐνες

Ιδιαίτερη μετά τη μέση ηλικία, το ανθρώπινο σώμα τείνει να χάνει μυϊκή μάζα, γεγονός που επιβραδύνει τον μεταβολισμό και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, μία διατροφή που περιλαμβάνει πρωτεΐνες σε ποσοστό έως και 50%, είναι ιδιαίτερη αποτελεσματική και ασφαλής εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, ένας ενήλικας που ζυγίζει περίπου 60 κιλά μπορεί να καταναλώσει έως και 70 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως, χωρίς να επιβαρύνεται με πολλά λιπαρά και θερμίδες.

4. Δεν κοιμάστε αρκετά

Είναι γεγονός ότι όταν είμαστε κουρασμένοι, επιλεγούμε να τρώμε γρήγορο, έτοιμο και συνήθως ανθυγιεινό φαγητό. Όμως πέρα από αυτήν την προφανή συνέπεια, η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα των ορμονών μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που στερούνται ύπνου, τείνουν να εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης, της ορμόνης που αγχώνει και συνακόλουθα συμβάλει στην αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διακυμάνσεις στα επίπεδα των δύο ορμονών της πείνας, της λεπτίνης και της γκρελίνης, οι οποίες στέλνουν στον εγκέφαλο το σήμα για το αν πεινάμε ή όχι.

5. Παραλείπετε γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό, αφού το σώμα σας θα ξεκινήσει να αποθηκεύει επιπλέον λίπος, «προβλέποντας» και άλλα χαμένα γεύματα. Αντί να τρώτε λιγότερο, καταναλώστε πιο συχνά - κάθε τρεις ώρες είναι το ιδανικό - μικρά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά γεύματα και προσπαθήστε να μην τρώτε μετά από τις επτά το βράδυ, όταν ο μεταβολισμός αρχίζει να πέφτει.

Τα συχνά γεύματα βοηθάνε να μην ξεφύγετε από το πρόγραμμά σας αφού η άρνηση του φαγητού είναι μια μη βιώσιμη πρακτική που σίγουρα έχει ημερομηνία λήξης. Εξάλλου, το μεγαλύτερο λάθος είναι να σκεφτόμαστε ότι η σωστή διατροφή είναι μια προσωρινή κατάσταση μέχρι να φτάσουμε στην επιθυμητή απώλεια βάρους.

Αν σχεδιάζετε να επανέλθετε στις παλιές σας συνήθειες, μόλις πετύχετε το στοίχο σας, το μονό που θα κερδίσετε σίγουρα είναι να ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε!

6. Υποκύπτετε στους «πειρασμούς» του Σαββατοκύριακου

Για να καταπολεμήσετε τις «σπατάλες» του Σαββατοκύριακου που σαμποτάρουν την προσπάθεια σας να χάσετε βάρος, προσέξτε ιδιαίτερα το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνετε, προτιμήστε να ζυγίζεστε μόνο τις Παρασκευές και τις Δευτέρες και μην το παρακάνετε με το αλκοόλ, το οποίο παρέχει κενές θερμίδες και μειώνει τις αναστολές ως προς το φαγητό. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι τρώνε αισθητά μεγαλύτερες ποσότητες τα Σαββατοκύριακα, κυρίως τα Σάββατα, οπότε και τείνουν να καταναλώνουν περισσότερο λίπος.

7. Έχετε «φορτωμένη» κουζίνα

Οι περισσότερες κουζίνες είναι γεμάτες με gadgets όπως βαζάκια, κουτιά και μπολ, δημιουργώντας έναν ακατάστατο χώρο, γεμάτο μικρούς οπτικούς πειρασμούς, οι οποίοι σίγουρα δε βοηθούν κάποιον που προσπαθεί να κάνει υγιεινές επιλογές στη διατροφή του. Καλό είναι επομένως να χρησιμοποιείτε τους μετρητές μόνο όταν μαγειρεύετε και όχι για να αποθηκεύετε τρόφιμα στον πάγκο της κουζίνας. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πετάξετε εκείνο το βάζο με τα αγαπημένα σας μπισκότα...

8. Ξανακύλατε στις παλιές συνήθειες

Είναι πολύ εύκολο να επαναπαυτεί κανείς, όταν κάνει διατροφή για αρκετό χρονικό διάστημα. Αν πιάνετε τον εαυτό σας να επιστρέφει σε κακές συνήθεις όπως, για παράδειγμα, να παστώνετε το τοστ σας με βούτυρο ή να «τσιμπάτε» ενώ μαγειρεύετε, τότε μπορεί εύκολα να πάρετε αρκετές επιπλέον θερμίδες με αποτέλεσμα η ζυγαριά σας να παραμένει «κολλημένη» ενώ θεωρητικά τηρείτε το διατροφικό σας πρόγραμμα. Ένας έξυπνος τρόπος για να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα του τί τρωτέ, είναι να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταγράφουν ό,τι τρώνε είναι πολύ πιο πιθανό να πετύχουν το στόχο τους.

9. Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τι θα λεγάτε αν μαθαίνατε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν προσθέτουν λίπος στη διατροφή σας, αντίθετα σας βοηθούν να το αποβάλλετε; Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λίπος καίγεται πιο αποτελεσματικά όταν ο οργανισμός έχει αρκετό ασβέστιο. Ωστόσο, αυτή η θετική επίδραση δεν παρατηρείται κατά την πρόσληψη συμπληρωμάτων ασβεστίου, επομένως τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν και κάποια άλλα στοιχεία που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους. Μην παραλείψετε, λοιπόν, να καταναλώνετε καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών µε χαμηλά λιπαρά.

10. Δεν έχετε υπομονή

Από τη στιγμή που αποφασίζετε να χάσετε βάρος, είναι φυσικό να θέλετε να δείτε ορατά αποτελέσματα όσο πιο σύντομα γίνεται. Έτσι, όταν διαπιστώσετε ότι χάνετε μισό κιλό την εβδομάδα, απογοητεύεστε και αναρωτιέστε τι έγινε με όλες εκείνες τις ιστορίες γυναικών που χάνουν 10 κιλά το μηνά. Αποτέλεσμα; Μετά από μερικές εβδομάδες έχετε πεισθεί ότι αποτύχατε και τα παρατάτε! Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να θυμίζετε στο εαυτό σας ότι χρειάστηκαν μήνες ή και χρόνια για να πάρετε αυτά τα κιλά άρα θα χρειαστεί και κάποιος χρόνος για να τα χάσετε. Μην ξεχνάτε ότι όσοι χάνουν βάρος σταδιακά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχουν μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου